Lahodnosti: Popradčanom odovzdávajú radosť zo stravy a kultúrne zážitky

od | apr 29, 2023 | Inšpiratívne miesto | 0 komentárov

V Himalájach, vo výške 5500 metrov nad morom dostal zdravotné problémy. Po prepustení z nemocnice bolo jediným riešením počkať na zvyšok výpravy medzi domorodcami v Káthmandú. S tamojšími ľuďmi žil desať dní a ich starostlivosť, strava a spôsob života ho nielen doliečili, ale aj natrvalo ovplyvnili. Toto nie je scéna z filmu, ale príbeh popradského podnikateľa Vlada Šustra. Čosi z jeho zážitkov môžete ochutnať podnes – v jeho reštaurácii Lahodnosti, ktorá vznikla aj vďaka tejto skúsenosti.

Vlado Šustr je vyštudovaný poľnohospodár so vzťahom ku „starosedliackému“ spôsobu farmárčenia, ktoré sám roky praktizoval. Znamená to, že o zvieratá, ale aj rastliny sa staral udržateľným a zdravým spôsobom s minimom umelého urýchľovania ich produkcie, ktoré napríklad zvieratám spôsobuje stres a znižuje tak kvalitu mäsa či mlieka. Verí, že finálny produkt z takéhoto farmárčenia prináša ľuďom skutočnú pridanú hodnotu. 

V Nepále sa v tejto skúsenosti utvrdil. „Ľudia tam jedli striktne sezónne a striktne lokálne. Videl som, aký spokojný život žijú. Keď som sa vrátil domov, stal sa zo mňa zo dňa na deň vegetarián a začal som žiť tak, ako som to videl u týchto ľudí,“ vysvetľuje Vlado. Podľa neho má kvalitná strava výrazný vplyv na to, ako žijeme. „Vplýva nielen na žalúdok a na to, aké mikrobaktérie sa v ňom tvoria, ale aj na našu náladu a psychiku,“ dodáva. 

Rok po návrate z Nepálu prevzal vtedy už existujúce vegetariánske bistro Lahodnosti. Rozhodnutie prišlo spontánne, myšlienka mať vlastnú reštauráciu ho nadchla: „Chcel som ponúkať myšlienku, ako sa stravovať inak. Pochopil som, že ten krôčik k motivovaniu ľudí, aby ochutnali jedlo s absolútnou pridanou hodnotou, je reštaurácia.“

Lokálne a s pôvodom

Čo myslí pod pridanou hodnotou vysvetľuje na príklade repkového oleja, ktorý je základnou potravinou v Lahodnostiach. Uvádza, že keď sa repka olejná pestuje udržateľným spôsobom, je to pôvodná odroda, olej obsahuje 10 z 10 pre telo potrebných aminokyselín, kým napríklad kvalitný olivový olej obsahuje 8 z 10. Repkový olej nakupujú vo firme FarmVille v Hozelci. 

Rovnako aj ostatné potraviny, ktoré ochutnáte v Lahodnostiach, sú v drvivej väčšine lokálne, teda zo Slovenska. Zvyšné, ako napríklad čierne korenie, koriander či zázvor, sú zo vzdialenejších častí sveta. No všetky ingrediencie majú spoločného menovateľa: sú s pôvodom. „U nás sa riadime konceptom ,vieš, čo ješ‘. Naším zámerom je, aby sa ľudia pýtali, odkiaľ pochádza ich jedlo, pretože je to základ zdravia,“ vysvetľuje Vlado. Verí, že to, čo človek vloží do výroby potraviny, sa mu aj vráti v podobe chute či živín.

Celiatici s jedlami z múky

Potvrdzuje to aj jeho skúsenosť: „Už od začiatku k nám chodievajú alergici so silnými alergiami na jedlo, lebo vedia, že máme kvalitné potraviny. Napríklad ľudia so silnou celiakiou začali postupne u nás ochutnávať špaldovú pšenicu, vypestovanú v Plavnici, zomletú vo Švábovciach. Prečo? Lebo táto múka je produkovaná kvalitným spôsobom, v súlade s prírodou, udržateľne a vtedy to vie telo dobre stráviť.“ Podobne sú na tom ľudia s laktózovou intoleranciu, ktorí si v Lahodnostiach bez problémov dajú remeselný kravský syr a bio 100 % ovčiu bryndzu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezónnosť obohacuje naše chute

Ďalším aspektom, na ktorý v Lahodnostiach dbajú, je sezónnosť. Pod ňou však Vlado nechápe len to, čo vieme napríklad v zime nájsť v záhradách, ale aj to, čo si na zimu odložíme – sušením, sterilizovaním či skladovaním v chlade. Aj tu sa riadi len tým, čo nás naučili už naši predkovia. „Ako ľudstvo sme si urobili veľkú škodu tým, že sme 365 dní v roku začali jesť tú istú stravu. Pre naše telo je to oveľa náročnejšie, ako pestrá strava. Navyše sme stratili radosť, tešenie sa na jahody, jablká, na všetko, čo je sezónne,“ uvádza Vlado. 

Ako sa však bežný človek, mimo Lahodností môže stravovať sezónne? Nie je na tom nič zložité: stačí si trochu naštudovať, aké potraviny sú typické pre dané obdobie, a po tých siahať aj v bežných obchodoch. „Napríklad v zimnom období môžeme jesť mrkvu, petržlen, zeler, cviklu, zemiaky, kyslú kapustu, strukoviny, sušené rajčiny, sušené slivky, brusnice – s fantáziou vieme uvariť veľmi zaujímavé jedlá,“ menuje Vlado.

Nebo nad Lahodnosťami

Nad Lahodnosťami sa nachádza ešte jedno inšpiratívne miesto – kultúrne centrum Lahodné nebo. To rovnako prevádzkuje Vlado so svojím tímom. V minulosti sa tak Popradčania mohli tešiť desiatkam kultúrnych podujatí ročne, medzi inými na divadelné predstavenia, cestovateľské kiná, koncerty, literárne večery, recyklačné workshopy, výstavy, rôzne besedy a ochutnávky.

Dnes, po koronových časoch, je situácia však náročná. Nepomohlo ani vyškrtnutie zo zoznamu podporovaných projektov z Fondu na podporu kultúry a umenia. Po zvážení všetkých okolností sa tak reštaurácia rozhodla presťahovať do nových priestorov, a už, žiaľ, bez kultúrneho centra. Rozlúčka so starým miestom na popradskom námestí sa bude konať v Lahodnom nebi 13. mája o 19.00

 

Foto: Filip Zacher; archív Lahodnosti